Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
ОДСЕЧЕНА И ШЕСТА ЧЕКА

 

Вандализам      После одсечених пет високих савремених чека на Тројице, на потесу села Нови Милановац, у ловиштуЛепеница“, (о чему смо већ писали) ових дана одсечена је и шеста чека. 

 

 

             Изгледа да вандал на том свом суманитом чину није стао. Зато, се добронамерни ловци и творац и ове шесте чеке, која није сачувана од хировитог дрвосече, Љубиша Степановић, гласно пита: да ли је могуће да сами ловци а и полиција не можгу да уђу у траг овом идиоту, коме су чеке због нечега „криве“, а незнамо зашто? 

 

 

        Ловци очекују, да се ускоро открије виновник ових злодела и стави на стуб правде али и срама због учињеног вандализма.

 

ВАНДАЛИЗАМ - ПАДАЈУ ЧЕКЕ КАО СНОПЉЕ
            Чини се да ово у ловству Србије није забележено и запамћено. У шумадијском селу Новом Милановцу, баш на свети празник Тројице, тек саграђене и постављене високе чеке, под мачем моторке, падале су као снопље. Једна, друга, трећа, четврта, пета, и ко зна када нека следећа. И нико није чуо? 
              Да ли је љубомора или вандализам, сасвим је свеједно. Високе чеке, пред налетом неког дивљака, ловца или неловца, али нељуда сигурно, посечене и попадале остале су да леже и чекају неко ново време. 
             Брижан је и председник ове Ловачке секције „Церјак“, Бојан Стевановић, али и руководство Ловачког удружења „Шумадија“, уз питање, па зар су овакве прописне чеке некоме трн у оку. Докле вандализма и дивљаштва? Но, очекује се и ускоро и крајњи епилог.  Пронаћи вандала! 
                                                                                                                 С.М.  Вандализам Вандализам Вандализам Вандализам Вандализам
ЛОВЦИ „ШУМАДИЈЕ“ - МОБИЛНИ СПАСИОЦИ

Спасавање дивљачи    Да са почетком већих радова у пољопривреди започињу и значајнији проблеми у ловишту, знају ловци широм Србије. Много је примера за то!


   Ево, баш ових дана, ловци Ловачког удружења „Шумадија“ спасавали су једно лане коме је косачица сасекла ноге. Било је и других случајева мада један број одговорних косача на своје уређаје стављају плашилице.

Четрнаестог јуна, дојављено је ловцима да је несавесан возач на Миловановачком путу, код Ботаничке баште, ударио срндаћа. Спасавање дивљачи

 

   Одмах су ловци изашли и у јарку нашли тешко рању дивљач, док је возач побегао.

   Рањеног срндаћа ловци су довезли на Фазанерију у Шумарицама, али му и поврх предузетих мера, није било помоћи. Ловци су и на овај начин показали своју приврженост дивљачи и хуманости.

2. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2016. 1 коло2. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 11.06.2017. године у Мрчајевцима.

 

Резултате 2. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-2kolo/

Изборна скупштина Ловачког удружења Крушевац

28. маја године одржана је редовна изборна Скупштина ЛУ Крушевац, у новоизградјеном ловачком дому „Зоран Пантић Брка“, који се налази у склопу репроцентра за узгој дивљих свиња на потезу Јасиковац.

Седницу је отворио председник Скупштине Мирослав Здравковић, поздравивши присутне, да би затим минутом ћутања била одата почаст преминулим ловцима. Од укупно 69 делегата, Скупштини је присуствовало 59, што је било довољно да се седница одржи. На дневном реду било је 17 тачака, а једна од њих је била и избор новог руководства као и председника Удружења.

Једини кандидат за председника на предлог скоро свих секција, а има их 40, је досадашњи председник Владимир Костић Ганди, који је једногласно и овог пута изабран и додељен му је трећи мандат заредом, Такодје, нови мандат је додељен и старом председнику Скупштине Мирославу Здравковићу. Делегати су једногласно изгласали предлог за чланове Управног одбора, Надзорног одбора и свих скупштинских комисија.

Председник Удружења Владимир Костић се у свом обраћању делегатима пре свега захвалио на указаном поверењу, а затим обећао да ће и даље радити у интересу ловаца и наставити започете пројекте на подизању фондова крупне и ситне дивљачи у ловишту и наставити радове на инфраструктури ловно техничких и ловно узгојних објеката: репро центра за срнећу дивљач, прихватилишта за фазане, хладњача, чеке и хранилице, као и нових пословних просторија у граду.

По завршеној седници, како делегати тако и ловци и њихови гости, обишли су репроцентар који тренутно броји 25 прасади, пар крмача и два вепра. Иначе, треба нагласити да су овај репроцентар, који се простире на 12 хектара, посетили и студенти новосадског Природно математичког факултета, одсек Туризам, Угоститељство и Хотелијерство, модул Ловни туризам, где су своје знање стечено на предавањима показали на терену.

„ДОБАР ПОГЛЕД И МИРНА РУКА“

Драгољуб Ђокић Гаги

Изборна скупштина 28.мај 2017. године Изборна скупштина 28.мај 2017. године

Изборна скупштина 28.мај 2017. године Изборна скупштина 28.мај 2017. године

ДВA ДИВЉА ВЕПРА ОДСТРЕЉЕНА У ЛУЖНИЦАМА

Лужнице        Да се дивље свиње могу одстрелити и у Лужницама, вековима је било незамисливо. Посебно знајући да ово шумадијско село, углавном равничарског типа, никада није походила ова дивљач. Но, све то што је било немогуће, однедавно,  почетком јуна, постало је могуће.

       Угледном ловцу и члану Савета Секције „Собовица“, из Лужница, поштару Небојши Цветковићу, осмехнула се невероватна срећа и чекајући на чеки срндаћа у редовном лову, испред цеви карабина појавило се неколико дивљих свиња. У почетку, како рече, помислио је да све то сања. Али, оштро око и прецизан погодак потврдио је да испред њега лежи погођен дивљи вепар од седамдесет килограма.

      Већ следећег викенда са исте чеке пао је вепар стотињак.

       Овом угледном ловцу радости није било краја, а посебно мештанима Лужница, како ловцима тако и онима испред месне продавнице, који нису веровали да се дивље свиње пуцају на атарима овог питомог места. Како кажу, овакав призор, видели су једино, пре двадесетак година када су лужнички ловци донели из  Белобрешке у Румунији, дивљу свињу.

       Претпоставља се да су дивље свиње до Лужница стигле са Вучјака, подножја Рудника, из Влакче и Страгара, где их има све више од када се испуштају из савременог репро-центра. 

 С. М.

1. коло Шумадијске лиге 2017.

Шумадијска лига 2016. 1 коло1. коло Шумадијске лиге 2017. одржано је дана 19.06.2016. године у Јежевици.

 

Резултате 1. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2017-1kolo/