Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 16-17
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
1. коло Шумадијске лиге 2018.

Шумадијска лига 2018. 1 коло1. коло Шумадијске лиге 2018. одржано је дана 03.06.2018. године у Јежевици.

 

Резултате 1. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2018-1kolo/

ДЕСЕТИ САЈАМ „КРАГУЈ М“

10. Sajam     У организацији фирме „Метеор стил“ и Ловачког савеза Централне Србије, у Крагујевцу, одржава се Десети сајам лова, риболова, ловног туризма и наутике.

    У присуству представника четрдесет излагачких фирми и гостију, овај сајам, отворио је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца.

    О излагачима и значајну овог сјама, који се одржава у континуитету десет година, као и улози ловачких организација говорили су Драгољуб Димовски, власник „Метеор стила“ и Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије.10. Sajam

     Поред излагачког дела, где су се са посебним штандовима представили Ловачки савез Централне Србије и „Србијашуме“, током сајма одржане су и стручно научне радионице о реинтродукцији јелена у централној Србији и на тему како даље до образованих кадрова за рад у ловишту.

     И овог пута организује се такмичење ловаца и риболоваца у припреми ловачког гулаша и рибље чорбе.

ОДРЖАНА ДРУГА СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА „ЛОВИШТИМА ШУМАДИЈЕ“

ОДРЖАНА ДРУГА СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА „ЛОВИШТИМА ШУМАДИЈЕДруга крагујевачка сликарска колонија „Ловиштима Шумадије“, одржана је од 17. до 20. маја 2018. године, уз присуство десет сликара. На овој сликарској колонији учествовали су сликари: Мирко Антоније Малешић (Пријепоље), Томислав Савић (Каленић), Верица Ракита (Крагујевац),Ирвин Масличић (Беране), Марија Величковић (Крагујевац), Жељко Стојићевић (Костолац), Благоје Илић (Пожаревац), Александра Божовић (Крагујевац), Милан Огњановић (Белошевац) и Љубов Миронова (Москва). Гост сликар је била др Ивана Ерић.

Сликарска колонија одржана је у Ловачком дому у Шумарицама а један дан су гостовали и радили у Дому пријатељства Србије и Румуније у Лужницама. Боравак и рад у Ловачком дому у Аџиним Ливадама није реализован због кише и лошег времена.

Прва сликарска колонија одржана је прошле године поводом обележавања 130 година Ловачког удружења „Шумадија“.

Ловачка сликарска колонија организована на овакав начин је реткост у Србији, чији радови углавном садрже сликане мотиве из лова и природе, те због своје необичности привлачи изузетну пажњу јавности, наглашава председник Ловачког удружења „Шумадија“ Милосав Зимоњић.

С. М.

Одржан састанак Шумадијске лиге

Састанак Шумадијске лиге у КрагујевцуЗ А П И С Н И К
Са састанка ''Шумадијске лиге'' одржаног у Крагујевцу
дана 11.05.2018. године, са почетком у 18,00 часова са следећим:

 

Д Н Е В Н И М     Р Е Д О М:

 

  1. - Одређивање календара такмичења за 2018. годину

  2. - Актуелна проблематика у лиги

  3. - Разно

 

Састанку су присуствовали чланових следећих ЛУ: Шумадија – Крагујевац, Карађорђе – Топола, Краљево – Краљево, Раде Јоксић – Јежевица, Радиша Поштић – Мрчајевци, Драгачево – Гуча, Трстеник – Трстеник и Бранко Ђоновић – Ариље.

 

1.) У оквиру прве тачке дневног реда одређен је календар такмичења за 2018. годину и то:

 

Дана 03.06.2018. године оджаће се прво коло у Јежевици. Домаћин је Л.У. ''Раде Јоксић'' из Јежевице.

 

Дана 10.06.2018. године оджаће се друго коло у Мрчајевцима. Домаћин је Л.У. ''Радиша Поштић'' из Мрчајеваца.

 

Дана 17.06.2018. године оджаће се треће коло у Краљеву. Домаћин је Л.У. ''КРАЉЕВО'' из Краљева.

 

Дана 24.06.2018. године оджаће се четврто коло у Тополи. Домаћин је Л.У. ''КАРАЂОРЂЕ'' из Тополе.

 

Дана 12.08.2018. године оджаће се пето коло у Ариљу. Домаћин је Л.У. ''Бранко Ђоновић'' из Ариља и ЛУ ''Трстеник'' из Трстеника.

 

Дана 26.08.2018. године оджаће се шесто коло у Крагујевцу. Домаћин је Л.У. ''ШУМАДИЈА'' из Крагујевца на стрелишту Вињишта.

 

 

Комесар Шумадијске лиге:

 

Максимовић Зоран с.р.

К р а г у ј е в а ц

Наставак рада Шумадијске лиге

Шумадијска лига 2017 - 5 колоОбавештавам Вас да је ''Шумадијска лига'' у гађању глинених голубова ушла у деветнаесту годину постојања и рада. Поводом тога заказујем састанак свих Ловачких удружења чланова ''Шумадијске лиге''. Састанак ће се одржати дана 11. маја 2018. године (петак) у 18,00 часова у Крагујевцу у просторијама ловачког дома на фазанерији Л.У. ''Шумадија'' у Шумарицама. За овај састанак предлажем следећи:

 

Д Н Е В Н И    Р Е Д:

 

  1. Одређивање календара такмичења
  2. Актуелна проблематика у лиги
  3. Разно

 

Молим Вас да овом састанку неизоставно присуствујете а ваше учешће потврдите Комесару лиге. За све информације и консултације можете се обратити Комесару лиге, Максимовић Зорану на телефон 034/310-780 или 063/628-740.

 

 

Комесар Шумадијске лиге

Максимовић Зоран с.р.

К р а г у ј е в а ц

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА КИЈОВ ИЗ ЧЕШКЕ У ПОСЕТИ КРАГУЈЕВЦУ

Делегација из Чешке у посети Крагујевцу   Вишечлана делегација чешког града Кијова, која је била у посети граду Крагујевцу и са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, потписала Споразум о сарадњи и пријатељству, посетила је и Ловачко удружење „Шумадија“.

Домаћини гостима из Чешке Републике били су Милосав Зимоњић, председник ЛУ „Шумадија“ и Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије.


Делегацију града Кијова, предводио је градоначелник Франтишек Лукл, који је и председник Заједнице градова и општина Чешке, али и један од младих угледних ловаца ове земље.


Гости су обишли Фазанерију у Шумарицама, разгледали сталну поставку „Крагујевац колевка ловства Србије и одгледали историјски филм о ловству у овом крају - „Крагујевац – круна ловства Србије“.

Током вишесатног разговора градоначелник Франтишек Лукл, подржавајући развојна опредељења и начин организације ловства у Крагујевцу, исказао је жељу да ова два града, поред разних облика сарадње, остваре и шире контакте у области ловства, чиме би заједничким програмима допринели значајном искораку ловства ова два града.


С. Маџаревић

LOVNI STRUČNJACI IZ ITALIJE I SLOVENIJE POSETILI SRBIJU

Poseta Lovačkom savezu Centralne SrbijeJELENI USKORO STIŽU

 

Shodno planiranim aktivnostima na realizaciji naučno-istraživačkog projekta „SRBREDDEER“ (naseljavanje jelenske divljači na teritoriji centralne Srbije), uvaženi lovni stručnjaci iz Italije i Slovenije nedavno su posetili našu zemlju. Tokom trodnevne posete, uz prisustvo predstavnika Uprave za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prof. dr Marco Apolonio sa Univerziteta u Sasariju, Luka Sirjano iz Nacionalnog parka „Foreste Cazentinezi“ i prof. dr Boštjan Pokrony sa Univerziteta u Primorju (Kopar) su sa rukovodiocem projekta prof. dr Draganom Gačićem i njegovim saradnicima najpre obišli lovište „Đetinja“ kojim gazduje Lovačko udruženje „Aleksa Dejović“ iz Užica i lovište Nacionalnog parka „Tara“, prvenstveno lokalitete na kojima će uskoro biti naseljena jelenska divljač.

Prof. dr Marco Apolonio i direktor Uprave za šume Saša StamatovićUspostavljanjem stručno-naučne saradnje sa kolegama iz Italije i Slovenije, kao i njihovim učešćem u istraživačkim aktivnostima u okviru projekta „SRBREDDEER“, otvorila se mogućnost da nam kolege iz Italije, tačnije rukovodstvo Nacionalnog parka „Foreste Cazentinezi“ pokloni 60-70 grla jelenske divljači za potrebe naseljavanja ove vrste na teritoriji centralne Srbije. Jelenska divljač iz navedenog nacionalnog parka potiče iz brdsko-planinskih lovišta Austrije, Slovenije i Italije i dobrog je zdravstvenog stanja. Neki od vrednijih mužjaka imali su vrednost trofeja preko 220 CIC poena i telesnu težinu preko 230 kilograma. Zbog navedenih karakteristika, jelenska divljač je u nekoliko navrata naseljavana na lokalitetima širom Italije, gde se uspešno prilagodila i formirala novu populaciju. Inače, ova jelenska divljač je izuzetno pogodna za naseljavanje u lovišta u zapadnom delu centralne Srbije, s obzirom da se gaji u slobodnoj prirodi i uz prisustvo velikog broja vukova kao njenog glavnog predatora. Od posebnog je značaja, što lovni stručnjaci iz pomenutog nacionalnog parka imaju veliko znanje i praktično iskustvo u hvatanju i transportu jelenske divljači, odnosno adekvatne hvataljke, kao i iskusne veterinarske stručnjake za kontrolu njenog zdravstvenog stanja – kaže za „Zov“ prof. dr Dragan Gačić, rukovodilac pomenutog projekta.

Obilazak lovišta NP „Tara“S obzirom da će se i u lovištu „Studenica“ kojim gazduje Lovačko udruženje „Kraljevo“ takođe naseljavati jelenska divljač shodno projektu „SRBREDDEER“, održan je i sastanak sa rukovodstvom Lovačkog saveza Centralne Srbije, tačnije sa predsednikom Saveza Tomicom Radosavljevićem i predsednikom Skupštine LSCS, odnosno predsednikom LU „Kraljevo“ Urošem Đokovićem. Tom prilikom, lovni stručnjaci iz Italije i Slovenije izneli su sopstvena iskustva iz prethodnih naseljavanja jelenske divljači, sa naglaskom na tehnologiju prihvatanja, zaštite i ispuštanja ove vrste u slobodnu prirodu. Najbolje rezultate obezbeđuje izgradnja prihvatilišta male površine (od pet do osam hektara), koje ujedno služi i kao karantin, a osniva se na pogodnom delu staništa i mora biti povezano sa dobrim putem radi kontrole ograde i unete divljači. Važno je napomenuti, da u takvim slučajevima, jelenska divljači ostaje u prihvatilištu, odnosno karantinu nekoliko meseci pod stalnim nadzorom stručne i lovočuvarske službe korisnika lovišta, kao i veterinarskih stručnjaka koji dodatno uzimaju uzorke i proveravaju njeno zdravstveno stanje. Nakon telenja košuta, zaštitna ograda se skida, što jedinkama daje mogućnost da izađu iz prihvatilišta u slobodnu prirodu. Predloženo je da se naseli 20 jedinki različite starosne strukture, pretežno srednjedobnih bremenitih košuta i da se ovo naseljavanje ponovi tokom naredne dve godine, odnosno da se tri godine uzastopno naseljavana po 20 jedinki.

Prof. dr Dragan Gačić je sa svojim saradnicima i gostima iz Italije i Slovenije, kao i predstavnicima nadležnog ministarstva obišao i NP „Fruška gora“, s obzirom da je pomenuti nacionalni park u prethodnih desetak godina uspešno realizovao projekat naseljavanja jelenske divljači u lovištu kojim gazduje. Zajedno sa rukovodstvom i lovnim stručnjacima NP „Fruška gora“ dogovorene su aktivnosti u cilju uspostavljanja međusobne saradnje u raznim oblastima, uključujući i posetu naše delegacije Nacionalnom parku „Foreste Cazentinezi“ u Italiji.

Na osnovu obilaska terena predviđenih za naseljavanje jelenske divljači, utvrdili smo da su oba lokaliteta veoma pogodna za opstanak ove vrste, prvenstveno zbog činjenice da nisu izmenjeni prirodni uslovi izgradnjom saobraćajne i druge infrastrukture, kao i zbog intenzivnog napuštanja ovih prostora od strane lokalnog stanovništa. Pored toga, impresioniran sam interesovanjem i spremnošću korisnika lovišta da se jelenska divljač vrati u svoja prirodna staništa – ističe uvaženi lovni stručnjak Marko Apolonio.

Nezakonit lov

Jedan od osnovnih uzroka istrebljenja jelenske divljači u Srbiji predstavlja nezakonit lov, tako da je jedan od najvažnijih preduslova za revitalizaciju populacija jelenske divljači njegovo suzbijanje i uvođenje adekvatne kaznene politike za počinioce.

Prema rečima prof. dr Boštjana Pokornog, postoji mogućnost da značajnu pomoć i podršku naučno-istraživačkom projektu „SRBREDDEER“ daju i određene institucije iz Slovenije, gde je jelenska divljač široko rasprostranjena u velikom broju. U prilog tome ide i podatak, da se u toku jedne godine u lovištima Slovenije odstreli preko 6.000 jedinki jelenske divljači različite polne, starosne i trofejne strukture, a da se njena brojnost procenjuje na preko 15.000 jedinki (prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, brojnost jelenske divljači u našoj zemlji se procenjuje na oko svega 5.500 jedinki).

Ukoliko se blagovremeno obave sve planirane i neophodne aktivnosti i jelenska divljač dobije iz Italije, u proleće naredne godine se očekuje prvo naseljavanje ove vrste. Pored ovih jedinki, upotrebiće se i jelenska divljač dobrog kvaliteta i zdravstvenog stanja iz naših lovišta, što će takođe znatno uticati na uspeh ovog projekta i planiranih naseljavanja.

Na kraju, sledi konstatacija da izvanredna staništa za jelensku divljač u Srbiji obavezuju sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništo ali i državne organe, da se jelenska divljač zaštiti i naseli na sva pogodna staništa u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi.

 

Milan Ostojić

 

Izvor: Revija "ZOV"