Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
„ШУМАДИЈИ“ ТЕЛЕВИЗОР НА ДАР

ТВ на поклонПоследњег радног дана у старој 2017. години, када је Управни одбор, најстаријег ловачког удружења у Србији, крагујевачке „Шумадије“, разматрао све остварено у овој години, окренут новим развојним визијама, стигла је и делегација трговинске фирме А.Д. „Подунавље“, из Бачке Паланке, која је ловцима овог града на Лепеници уручила посебан дар – најновији телевизор.


Потпредседнику овог удружења Бојану Стевановићу, телевизор је уручила госпођа Марија Павловић, супервизор ове познате фирме, рекавши да је поносна на све ловце Крагујевца који су редовни купци и добри конзументи производа који се налазе у рафовима трговинских објеката ове бачкопаланачке фирме, која последњих година успешно шири продајну мрежу али и асортиман са популарним ценама.


Међу најпрече задатке који су постављени за 2018. годину, у Ловачком удружењу се издвајају: изградња објеката за вештачку производњу зеца, где су, осим буџетских средстава, и сви ловци издвојили по хиљаду динара, затим довршетак започетих ловачких домова и објеката, уношење 6.000 фазанске дивљачи, унапређење подмладкарског покрета, обука млађих ловаца, изградња простора за документационо-музејску поставку, унапређење активности у ловишту, адекватна прихрана дивљачи, развој сарадње са локалном самоуправом, и друго.


Уз честитке за успешну нову 2018. годину, и жељу ловцима за срећу и здравље, председник Милосав Зимоњић, је рекао, да управа и руководство не остану уљуљани у години јубилеја и задовољни оствареним већ да новим активностима и радом даље поносно „кормиларе“ на просторима Србије.

 

С. М.

ПОСЛЕДЊА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛСЦС У 2017.

Седница Управног одбораНа последњој седници Управног одбора Ловачког савеза Централне Србије у 2017. години, која је одржана 27. децембра, и којом је председавао председник Томица Радосављевић, разматрана су многа актуелна питања досадашњег рада али и задаци који очекују овај Ловачки савез у 2018. години.


Оцењено је да је завршена још једна успешна година у јачању овог Ловачког савеза и остварењу најважнијих развојних постулата, чиме је јачала улога ловачких удружења кроз многе програме и акције као и суфинансирање средствима буџетског фонда за развој ловства у Републици Србији. Ловачки испит положило је преко 800 ловаца, и издато скоро 16.000 ловних карти.

Највише питања присутних било је, између осталог, у којој је фази садашња израда, односно измена, Закона о дивљачи и ловству, и шта је то што се ново предлаже нацртом овог документа, као и да ли ће бити о њему јавне расправе, затим о ловним картама, штетама од дивљачи и на дивљачи, и много чему другом.


У дискусији о овим питањима учествовала је већина чланова Управног одбора, међу којима: Бојан Радовановић. Драгиша Јовановић, Јован Бојић, Славомир Предолац, Боговид Бежановић, Милојко Марјановић... У дискусији и разјашњавању појединих питања активно је учествовао и допринео томе, секретар ЛСЦС Драган Губеринић.


Седници Управног одбора присуствовао је и нови члан из Горњег Милановца, председник Скупштине Ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“, Ненад Поповић.


Свим члановима Управног одбора и ловцима Централне Србије, честитке је упутио председник Томица Радосављевић, као и председник Скупштине Ловачког савеза Централне Србије Урош Ђоковић.

 

С. М.

Седница Управног одбора Седница Управног одбора

КРАГУЈЕВЧАНИ КОД ПОБРАТИМА У СЈЕНИЦИ

Druženje u SjeniciДугогодишње пријатељство и побратимство ловаца Крагујевца и Сјенице, сваке године крунише се новим сусретима у ловиштима ова два града. Почетком новембра у шумадијском ловишту ловили су Сјеничани, а од 22. до 24. децембра, на Пештеру боравили су ловци града на Лепеници.


Осим дружења и бројних сусрета, Крагујевчани су имали среће и у лову, одстрелом дивљих свиња.


Сваки сусрет побратима увек је био и права прилика да се размене стечена искуства лова и одгоја дивљачи али и да се договори о новим сусретима и виђењима.

Тако се, у ниску искреног ловачког пријатељства ређају имена: Драган, Менсур, Милосав, Шефко, Владимир, Амер, Жарко, Нермин...

 

С. М.

КАЛЕНИЋКИ ЛОВ

У Ловачком савезу Централне Србије

ЛОВАЧКИ ИСПИТ ПОЛОЖИЛО 736 ЛОВАЦА

Са једног од полагања испита у ЛСЦСУ Ловачком савезу Централне Србије, интерес будућих ловаца за полагање ловачких испита је велики. У овој 2017. години, ловачки испит положило је 736 кандидата.

Према оцени Марка Павловића, из овог Ловачког савеза, број лица која су полагала ловачки испит је на прошлогодишњем нивоу, када је ловачки испит положило 726 ловаца.

Ови подаци указују да је заинтересованост будућих ловаца за полагње ловачког испита и стицање услова за бављење ловом, и даље значајна, и да овај испит полажу углавном млади ловци, што је добро за свако ловачко удружење и укупно ловство овог подручја.

С. М.

На оснивачкој скупштини у Нишу

Основан Ловачки савез Југоисточне Србије

Оснивачка скупштина ЛСЈИС-а    У сали Симфонијског оркестра у Нишу, 2. децембра 2017. године, са почетком у 17,00 часова, одржана је Оснивачка скупштина Ловачког савеза Југoисточне Србије.
    Скупштина је организована на највишем нивоу, уз присуство еминентних представника ловаца из целе Србије, као и уз присуство локалних и регионалних представника власти.
Свечаном отварању предходила је химна, коју је извео гудачки квартет Симфонијског оркестра, док је скупштину отворио председник Ловачког удружења „Ниш“, Братислав Ћирковић. Скупштином је председавао Златко Рашић, председник Ловачког удружења „Миленко Хаџић“ из Сврљига, а у радном прeдседништву су поред Рашића и Ћирковића, били Зоран Алексић, председник Ловачког удружења „Понишавље“ из Пирота, Војкан Ђорђевић  председник Ловачког удружења „Богиша Поповић Гиша“ из Власотинца и Миливоје Митровић председник Ловачког удружења „Топлица“ из Прокупља.
    Одлуку о приступању новоформираном Ловачком савезу Југоисточне Србије, доставили су представници 24 ловачких удружења из региона. За правног заступника изабран је Зоран Алексић из Пирота, који ће до спровођења избора представљати овај нов савез.
    Свечаности је присуствовао председник Ловачког савеза Србије Драган Шормаз, који је поздравио све присутне и подржао оснивање новог регионалног ловачког савеза, као и председник скупштине Урош Ђоковић. Седници су такође, присуствовали председник Ловачког савеза Централне Србије Томица Радосављевић и председник Ловачког савеза Косова и Метохије Илија Елезовић,  који су поздравили оснивање новог регионалног савеза уз пригодне поклоне, за срећан почетак рада. Председник Ловачког савеза Војводине Александар Милованчев, био је спречен да присуствује седници, али је упутио телеграм подршке.
              Поред представника ловаца, пристни су били Миодраг Стрнад и Предраг Ћировић из Министарства пољопривреде – Управе за шуме, ресорно задужене за лов. Скуп су својим присуством увеличали и представници ловачких удружења широм Србије.
                                                                                     Н. Војиновић

ЗА ПОЛА ВЕКА СПИСАТЕЉСТВА – ПЕДЕСЕТ КЊИГА

Света Маџаревић     Пригодном свечаношћу у Скупштини града Крагујевца, недавно је обележено пола века од прве репортаже и педесете објављене књиге (од којих је пола у области лова и ловства), крагујевачког новинара, писца и ловца Светомира Свете Маџаревића, под јединственим називом „Ловац која убија документарношћу“.

      О оствареном опусу писца говорили су: Раденко Бјелановић, председник писаца Крагујевца, Влада Максимовић, члан Градског већа Крагујевца, проф. др Светлана Златановић Милошевић, Душан Стојковић, потпредседник Удружења књижевника Србије, Живота Марковић Пушкин, уредник Радио Крагујевца из 1967. године, Братислав Браца Милановић, књижевник, Боривој Николић из Румуније, члан ЦИЦ-а, свештеник Дејан Петровић из Шумадијске епархије и Милорад Илић, из Епархије темишварске, уз музички састав „Архангели“ и Миленка Милановића Црног са саставом „Ступови“.

         Садашњи уредник „Ловачког гласника“ и „Ловца“,Света Маџаревић, један је од великих хроничара српског ловства, а између осталог,објавио је књиге из области ловства: „Ловство Србије кроз векове“,  „Историја ловства Крагујевца“, „Мостови пријатељства“, „Хроника ловства рудничко-таковског краја“, „Ловство Краљева кроз три века“, „Век гружанских ловаца“, „Велики искорак зрењанинског ловства“, „Лов у Врњачкој Бањи“, „Кад Морава ловством плени“, „Ризница сећања“, „Чари природе“... и друге.

 

Света Маџаревић Света Маџаревић Света Маџаревић