Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša"- Vlasotince

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
ПОКРЕНУТ ВЕБ-САЈТ ПРОЈЕКТА О НАСЕЉАВАЊУ ЈЕЛЕНСКЕ ДИВЉАЧИ НА ПОДРУЧЈУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

Поред бројних активности на реализацији научно-истраживачког пројекта под називом „Истраживање узрока и последица нестајања јеленске дивљачи у централној Србији, дефинисање површина погодних за реинтродукцију (насељавање) и мера за унапређење процеса реинтродукције – И фаза“, који је на конкурсу Управе за шуме при Министарству пољопривреде и заштите животне средине (Буџетски фонд за развој ловства) добио Шумарски факултет Универзитета у Београду (руководилац Пројекта проф. др Драган Гачић), недавно је израђен и wеб-сајт: http://www.srbreddeer.sfb.bg.ac.rs.

Посетиоци сајта могу да се информишу о значају и циљевима наведеног Пројекта, као и оствареним резултатима у истраживању јеленске дивљачи на подручју централне Србије. Овом приликом, позивамо све заинтересоване ловне раднике, ловце и љубитеље природе и дивљачи да узму учешће у реализацији Пројекта и прикупљању података о јеленској дивљачи и њеним стаништима.

Одржана десета по реду манифестација “Хајка на Калипољску лисицу”

10. "Калипољска лисица"Одржана 10. jубиларна хајка на „Калипољску лисицу“ и шакала у организацији Ловачког удружења „КАРАЂОРЂЕ“ Топола.

Око 250 ловаца из Тополе и осталих околних Удружења присуствовало је овој манифестацији као и ловци из Ловачких удружења из равног Срема тачније Адашеваца и других.

Одстрељене су три лисице и један шакал, уз доста промашаја због саме конфигурације терена и доста густиша.

Након лова ловци села Жабаре су приредили фантастичан ручак уз музику до вечерњих сати.

 

ХАЈКА ШАКАЛА И ЛИСИЦЕ НОВИ МИЛАНОВАЦ 2017.

Нови Милановац 2017.На данашњој манифестацији лов шакала и лисице ''Нови Милановац 2017'' учествовало је око 200 ловаца ЛУ ''Шумадија''. Секција ''Церјак'' је изванредно организовала ову манифестацију на којој је одстрељено девет лисица и два шакала.

 

У склопу извођења хајке на шакала и лисицу ,,Нови Милановац 2017'' комисија за стрељаштво ЛУ Шумадија Нови Милановац 2017.организовала је и пуцање глинених голубова. На ватреној линији појавило се тридесетак ловаца а најбољи резултат остварио је ТОМИСЛАВ СИМИЋ из Крагујевца са 12 погођених глинених голубова. Други је био СТАМЕНОВИЋ ЗОРАН из Крагујевца са 11 а треће место је освојио БОЈАН ТОДОРОВИЋ из Крагујевца са погођених 10 голубова. Следеће дружење је на Жежељу 19. фебруара.

„Јастребачки вук“: Вукови надмудрили преко 200 ловаца

На падинама Јастребца одржана је, као и обично у последњој недељи јануара, осма по реду традиционална ловно-туристичка манифестација „Јастребачки вук“.

Jastrebački vuk 2017



Организатор самог лова је Ловачко удружење Крушевац и агенција Астра–Турс из Новог Сада.

Око 200 ловаца, међу којима су биле и ловкиње, који су се окупили у самом центру Рибарске Бање, поздравио је потпредседник Ловачког удружења Милета Човић, да би затим дао реч управнику Ловишта „Расина“ Миломиру Цивићу, који је све учеснике упознао са организацијом самог лова. Поред вука ловиће се лисица, шакал, куна, дивља

Jastrebački vuk 2017

мачка, као и дивљи вепар и дивље назиме. Такође је предочио ловцима да се дисциплиновано понашају у лову, јер је безбедност на првом месту.



Искусни ловци на вукове кажу да нема ништа лепше и узбудљивије него када у тишини планинске ноћи и недалеко од вас вукови завијају. Ловци знају да су вукови лукаве животиње и да их је тешко надмудрити. Највише се лове управо сада, зими у време парења.

Jastrebački vuk 2017



Ловцима ни временске неприлике попут великог минуса и дубоко снега нису биле препрека да уживају, првенствено у дружењу са колегама. Наравно, сви су се потајно надали да ће баш на њих наићи вук и да ће имати прилику да се сретну очи и очи. Међутим, овог пута вукови су надмудрили ловце и од њих су видели само – трагове.

Jastrebački vuk 2017



Ипак, ловци се овог пута нису вратили празних шака, на нишан је дошао један дивљи вепар, кога је одстрелио Саша Савић из Ловне секције Рибаре.

Ловцима је, по завршеном лову, омогућено да уживају у Велнес центру, а затим је уследила ловачка забава у организацији Специјалне болнице Рибарска Бања.

Добар поглед и мирна рука.


Драгољуб ЂОКИЋ – Гаги

Фото: Предраг Мастиловић

 

Извор:  ЛУ "Крушевац" Крушевац

22. ТРАДИЦИОНАЛНИ ПОХОД НА КОПАОНИЧКОГ ВУКА

ЛУ "Копаоник" Брус

ТРАДИЦИОНАЛНЕ МАНИФЕСТAЦИЈЕ У ЛУ "КРАЉЕВО"

ЛОВ ЛИСИЦА, ШАКАЛА И ВУКОВА

САБОРИ ЛОВАЦА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЛОВАЦА ЛУ „КРАЉЕВО“

 

 

САБОР ЛОВАЦА „КОТЛЕНИК 2017“- МИЛОЧАЈИ

датум одржавања 05.02.2017. године

скуп ловаца на зборним местима од 07.00 до 07.30 часова

почетак лова у 08.00 часова

завршетак лова у 12.00 часова

у 12.30 смотра паса гонича и јамара

у 13.00 часова завршни део манифестације и додела признања

у 13.30 часова заједнички ловачки ручак

 

 

САБОР ЛОВАЦА „РУДНО 2017“- РУДНО

датум одржавања 12.02.2017. године

скуп ловаца на зборним местима од 07.00 до 07.30 часова

почетак лова у 08.00 часова

завршетак лова у 12.00 часова

у 12.30 смотра паса гонича и јамара

у 13.00 часова завршни део манифестације и додела признања

у 13.30 часова заједнички ловачки ручак

 
 

 

САБОР ЛОВАЦА „ГОДАЧИЦА 2017“- ГОДАЧИЦА - ОТКАЗАН
услед смрти једног од организатора

датум одржавања 19.02.2017. године

скуп ловаца на зборним местима од 07.00 до 07.30 часова

почетак лова у 08.00 часова

завршетак лова у 12.00 часова

у 12.30 смотра паса гонича и јамара

у 13.00 часова завршни део манифестације и додела признања

у 13.30 часова заједнички ловачки ручак

 

 

 

САБОР ЛОВАЦА „СТОЛОВИ 2017“- ЖИЧА

датум одржавања 26.02.2017. године

скуп ловаца на зборним местима од 07.00 до 07.30 часова

почетак лова у 08.00 часова

завршетак лова у 12.00 часова

у 12.30 смотра паса гонича и јамара

у 13.00 часова завршни део манифестације и додела признања

у 13.30 часова заједнички ловачки ручак

СРНДАЋ СПАСЕН ОД ПАСА ЛУТАЛИЦА

Рано јутрос, испред Управне зграде Градског гробља на краљевачкој Барутани појавио се срндаћ који је, како се претпоставља, бежећи од паса луталица дошао у град, а прича о том бегу није се на гробљу и завршила, већ има срећан крај.

Спасен срндаћ у Краљеву

 

Један срндаћ са тек изниклим нежним роговима имао је бурну протеклу ноћ, јер је некако из свог природног станишта залутао у град. На том нежељеном излету, претпоставља се, бежао је од паса луталица, повредио рогове и врат, а јутрос се, окрвављен појавио испред Управне зграде краљевачког гробља на Барутани.

- Онако уплашен и изморен прескакао је четири гробна места, као атлетичар, али је радник Миро Радосављевић успео да га савлада, збринуо га је и мазио, док нису стигли представници ловачког удружења којима су грађани јавили да су срндаћа виђали на различитим локацијама у граду – каже Никола Ђуришић, управник Градског гробљаСпасен срндаћ у Краљеву

- Срндаћ је из нашег ловишта, лутао је по граду, људи су га бранили, запослени на гробљу успели су да га ухвате, позвали нас, ми смо га прихватили, одвели код ветеринара и на крају одвезли у Репро центар за срнећу дивљач који имамо у Богутовцу – рекао је за портал Круг Урош Ђоковић, председник Ловачког удружења Краљево.Спасен срндаћ у Краљеву

Срндаћ ће, како сазнајемо од Ђоковића, бити добро. Сада је са осталим грлима у репро центру где треба да се опоравља пар месеци, а за пар месеци поново ће бити враћен у природу. У репро центру за срнећу дивљач тренутно има пет-шест младунчади јелена, где добијају негу у зимском периоду, све док су угрожени од природног непријатеља.

Ловачко удружење Краљево има неколико репро центара. Репро центар за вештачку производњу дивљег зеца први је у Европи, имају и репро центар за срне, два репро центра дивљих свиња, фазанерију.


фото: Никола Ђуришић


Извор: www.lukraljevo.org