Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša"- Vlasotince

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
ОДСТРЕЉЕН ЗЛАТНИ ВЕПАР

Златни вепар 2017.Ловачка секција Водојажа ЛУ „Шумадија“ у Крагујевцу, убраја се у најорганизованије ловачке дружине у овом крају Србије. Њихова посвећеност лову и узгоју дивљачи најбољи је пример како треба газдовати ловиштем.

 

Потврда тога је и недавни одстрел капиталног вепра, који није први, чији се трофеј сврстава у ретке златне трофеје на овом подручју. Ловачка срећа осмехнула се овоЗлатни вепар 2017.г пута искусном ловцу и великом поборнику ловства у овој секцији и ловачком удружењу Живану Јовановићу. Мада његови одстрели нису ретки ипак овај златан сврстава га у ред водећих ловних радника Шумадије. А, како би и другачије било да се овако добро овде не ради и узгаја висококвалитетна дивљач.

С.М.

ТРУД НИЈЕ УЗАЛУДАН: Крушевљани резултате успешне прихране дивљачи уснимили камерама на хранилиштима

Прихрана дивљачиЛовиште Расина Крушевац – Ниске температуре и снежне падавине, били су додатни аларм ловцима да изађу у ловишта и помогну дивљачи, износећи храну на хранилишта.

Ловци Ловачког удружења „Крушевац“, у оквиру свог ловишта Расина, побринули су се за дивљач којом газдују, изневши довољне количине неопходне хране.

– Привремено је обустављен лов на ловостајем заштићене врсте дивљачи, а насупрот томе направљена је свеобухватна акција изношења хране у ловиште, а чему се одазвала већина чланства, што кроз донацију неопходне хране што кроз радне акције. – изјавио је Владимир Костић, председник ЛУ „Крушевац“.

Будући да се ловиштем систематски и одговорно газдује, и претходних година су изношене довољне количине хране, што се добро одразило на стање и бројност дивљачи у ловишту, а једини проблем је повећано бројно стање лисица.

– У ловишту имамо повећан број лисица које праве штету на племенитој дивљачи, али на срећу мали број шакала. Стабилна је и популација вукова у долини Рибарске реке и околини Рибарске бање, где се годишње одстрели 6-8 јединки. – додаје Костић.

Да су резултати прихране позитивни, показују и фотографије начињене камером испред хранилишта фазанске дивљачи, која је управо ту потражила неопходну храну.

Инструкција корисницима ловишта

Вршилац дужности директора Управе за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине доное је
ИНСТРУКЦИЈУ
корисницима ловишта
о спровођењу мера за заштиту дивљачи
угрожених неповољним временским приликама на територији Републике Србије

 

Инструкцију можете прочитати на САЗНАЈТЕ ВИШЕ

МИШКО МИШКОВИЋ ОПЕТ ПРЕДСЕДНИК

Милош МишковићНа ванредним изборима у Горњем Милановцу поново је за председника Ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић“ изабран Милош Мишковић, познати ловац и кинолог, који је и пре неколико година водио ово удружење.

За заменика председника изабран је Ненад Божовић, ловни радсник овог краја и председник Ловачког друштва у Бершићима. Аца Туловић, је нов секретар овог Ловачког удружења.

 

Председник Скупштине горњомилановачких ловаца је Ненад Поповић.


Пред новом управом налазе се веома важни и одговорни задаци, пре свега, на великим надокнадама штете од дивљачи у ловишту, које се мере милионским износима.


То је и разлог што ће ово удружење окупити еминентне стручњаке и друге субјекте почев од представника ловачких савеза, преко институција правосуђа и надлежних министарстава како би се проблеми штета од дивљачи и на дивљачи ставили под исту лупу у свим правосудним институцијама и ловачким организацијама.

С. М.

2. ЗЛАТНА ЛИСИЦА ЗЕЛЕНИКА

2. ЗЛАТНА ЛИСИЦА ЗЕЛЕНИКА

ПРОСЕЧНА СЕЗОНА У ПОЖЕГИ

Ловци ПожегеУ пожешком ЛУ „Књаз Милош“ сумирани су досадашњи резултати текуће – јесење ловне сезоне. Што се тиче зеца, он је мало „утањио“ у односу на претходне сезоне, али са фазанима је много боље, захваљујући вештачкој производњи у својој фазанерији.

 

Пожешки ловци познати су по свом дружељубљу и гостопримству. Тако су задње недеље октобра угостили своје побратиме из Беле Паланке, као и пријатеље из Републике Српске: ловце из Вишеграда и Рудог. Ни улов није изостао: „пало“ је више фазана и по неки зец у добро организованом лову.

 

Да не буде све ипак у позитиви побринули су се предатори. У ловишту овог ЛУ бројна је лисичија популација, а шакали су све присутнији. Иако их је до сада у последње две- три сезоне одстрељено скоро десетину примерака, најезда ових грабежљиваца је у појединим деловима ловишта, нарочито у граничном делу са ЛУ „Косјерић“ циклична. У плану је и хајка на ове предаторе, а биће организована када временски услови за то буду повољни: да колико- толико буде снега.

Што се тиче безбедности у лову, она је код пожешких ловаца на пословично високом нивоу. Не памти се деценијама да је било неких екцеса у вези руковања са оружјем у ловишту „Милошево“.


Свему овоме ред је додати да су 8.новембра у овом ЛУ одржани редовни избори. Поново је реизабран досадашњи, дугогодишњи председник пожешких ловаца Јован Бојић Гроф. Како му је ово већ четврти четворогодишњи мандат све је јасно као дан: да је ЛУ руководио успешно и на задовољство чланства. Захваливши се на поновном избору, нови - стари председник се захвалио на поверењу и нагласио да нема скретања са досадашњег курса: Уружење ће и даље, као и до сада водити на добробит ловства и ловаца уз помоћ стручне службе, новоизабране управе и свих чланова ЛУ, којих је више од 450.


Драган Марковић Кудро

У Горњем Милановцу ухваћен криволовац

Поново ухваћен ловокрадица Приликом редовне контроле ловочуварске службе ловачког удружења "Војвода Милан Обреновић" из Горњег Милановца у селу Заграђе, потез Мачковац, у суботу је у шуми са ловачким оружјем, без дозволе за лов, затечен Д.Ј. из Београда.

"Није познато како се у шуми нашао овај Београђанин, али претпостављамо да му то није први пут. Нико га на нашем подручју не познаје и он није члан милановачког удружења ловаца", рекао је управник ловишта "Таково" Зоран Адамовић

Он наводи да је овај криволовац приведен у полицијску станицу у Горњем Милановцу, одузета су му средства за лов, а следи кривична пријава.

Адамовић истиче да је досадашња сарадња са полицијом, грађанима и савесним ловцима добра и прави пут да се криволов открије и спречи.

У саопштењу се наводи да ово није први случај криволова у ловачком удружењу "Војвода Милан Обреновић" из Горњег Милановца.

Током ове године процесуирана су још четири кривична дела и то два са одстрелом, углавном срнеће дивљачи које су починили већином они који нису њихови чланови.

Један ловац из Драгоља кажњен је извршном пресудом од седам месеци затвора, а ловац са Рудника казном од 500.000 динара, каже се у саопштењу.