Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša"- Vlasotince

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
3. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 2. коло3. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 03.07.2016. године у Тополи.

 

Резултате 3. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-3kolo/

КРАГУЈЕВАЦ: АПЕЛ СА ЈУНСКЕ СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА

Седница Управног одбора ЛУ "Шумадија" Крагујевац     Мада је седница Управног одбора Ловачког удружења „Шумадија“, задњих јунских дана, по предложеном дневном реду требала да буде једна од лакших, ипак је показала сву озбиљност у ловству овог удружења и Србије.

 

Наиме, једно од кључних питања расправе био је апел управе овог Ловачког удружења, да се што пре, са свом озбиљношћу приђе решавању измене пратећих правилника Закона о оружју и муницији, јер је доста било обећања, спутавања и смиривања ситуације да ће све бити решено одређеним изменама ових правилника. На сву озбиљност овог проблема указују млади и стари ловци и траже да се одговорни у ловству Србије изјасне о овим питањима, шта и како даље? Зато је са овог састанка упућен хитан апел надлежним ловачким савезима и министарствима да се предузму адекватне мере или ће све ово бити дубље радикализовано, а што никоме није у интересу.

 

Ово Ловачко удружење, најстарије у земљи, које наредне године обележава 130 година постојања, и у овој години бележи успешан пут развоја и унапређења лова и ловства на овим шумадијским просторима. У ловиште „Лепеница“ биће испуштено 6.000 фазана, унето пет тона соли и дупло више зрнасте хране а граде се три нове најсавременије волијере за прихвaт младих фазанчића.

Адаптирају се и уређују ловачки домови, као што је случај у Десимировцу и Лужницама, а изграђено је и десетак топлих чека као и педесетак солишта, хранилишта и осматрачница.

 

Да се успешно и добро ради потврђују и овогодишњи одстрели високе ловне дивљачи, као што је капиталац дивљег вепра, од преко 200 килограма и одстрељених 80 срндаћа.

2. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 2. коло2. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 26.06.2016. године у Тополи.

 

Резултате 2. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-2kolo/

ЛОВАЧКИ ПОДМЛАДАК – ПРЕД НОВИМ УЗЛЕТОМ

Ловачки подмадакВећ традиционално, ловачки подмладак Ловачког удружења „Шумадија“, у Крагујевцу, плени пажњу јавности широм Србије. Чини се да нема скупа ловаца или акције у овом ловишту а да ту не учествују подмлаткари.

Последњег викенда у јуну, око педесет подмлаткара, окупљених на Фазанерији у Шумарицама, договорили су се о наредним активностима на овом подручју.

 

Заједнички, поздрављени од председника овог Ловачког удружења Милосава Зимоњића, погледали су историјски документрани филм „Крагујевац – колевка ловства Србије“, аутора Свете Маџаревића.Ловачки подмадак


Затим, деци је говорио и Марко Павловић, мастер ловства, о многим појединостима везаним за ову област, природу и дивљач.

Са подмлаткарима овог јунског врелог дана били си и добри познаваоци ловства „Шумадије“: Горан Радовановић, председник Скупштине, Драган Губеринић, секретар, председници секција – Бојан Стевановић, Жарко Живковић и Милош Обрадовић, као и Саша Чекановић, координатор Ловачког подмлатка „Шумадија“, представници Стручне службе, и други.

Подмлаткари су били у прилици да виде и одстрељеног срндаћа одстрељеног тога дана, којег је у хладњачу донео ловац Радиша Новаковић из Чумића.

С. М.

ОБЕЛЕЖЕНО 120 ГОДИНА ЛОВСТВА ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

ОБЕЛЕЖЕНО 120 ГОДИНА ЛОВСТВА ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА     У присуству председника општине Горњи Милановац, ловачких савеза Србије и Централне Србије, бројних ловачких удружења и пријатеља ловства, међу којима и побратимских удружења, прошлог викенда, уз доделу ловачких одликовања, обележен је значајан јубилеј – 120 година организованог ловства Рудничко – таковског краја..

       У историји ловства Горњег Милановца, златним словима уписан је Видовдан 1896. године, кaда је на иницијативу ловаца Рудничко – таковског краја, формирано Ловачко удружење.

       Oвај крај, одувек је био познат као место добрих ловова. Овде је ловила многа властела на челу са велиликим челником Радичом Поступовићем. Брусница је била седиште Рудничке нахије. И, Обреновића. На Цвети 1815. године, кнез Милош Обреновић, у Такову је подигао Други српски устанак.

        Сва ова историјска места ушла су у легенду. Али, и у легенду српског ловства. Од Видовдана 1896. године, организовано ловство, овде добија на замаху. Оснивају су ловачка удружења у Горњем Милановцу, Клатичеву и Руднику.ОБЕЛЕЖЕНО 120 ГОДИНА ЛОВСТВА ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

        У кафани „Таково“ у Горњем Милановцу, формира се Ловачко удружење а за првог председника изабран је Борисав Маршићанин. И гостионица „Касино“ било је стално место окупљања ловаца овог краја.

          Већ 1904. године, Горњи Милановац је имао 83 ловца. Долази време Балканских и Првог светског рата. Ловачка друштва престају са радом. Већ 22 октобра 1920. године, обнавља се рад ловаца и ловачких друштава Рудничко таковског краја.

          У великом лову на Руднику, 1922. године, учествује и краљ Александар Карађорђевић. Тиме се исписују нове странице ловства овог краја. Стижу и први фазани из Шлезије. Ловство добија на значају и новом замаху.

          После Другог светског рата образује се јединствено ловачко удружење које добија назив „28 септембар“. Образује се и пет нових ловачких друштва, и то: „Рајац“ Бершићи, „Таково“ Горњи Милановац, „Бело Поље“ Горња Врабава, „Фазан“ Прањани и „Рудник“ на Руднику.

             Нешто касније, 15. априла 1995. године, Ловачко удружење са седиштем у Горњем Милановцу,  добија име „Војвода Милан Обреновић“, по брату књаза Милоша и рудничком војводи из Бруснице.

            Долази време нових ловачких активности и садржаја. Започиње нова етапа у развоју лова и ловства. Почиње уношење дивљачи у све делове ловишта. Ловци кроз радне активности граде многе ловно-узгојне објекте. Граде се чеке, солишта, хранилишта, прихватилишта и ловачке куће и домови.

           Захваљујући средствима Ловачког удружења и Буџетског фонда за развој ловства у Републици у Горњој Врбави гради се савремена хладњача за обраду меса од дивљачи и објекти за узгој зеца и фазана.

           Органузују се и многа ловачка садржајна такмичења међу којима издвајамо „Шилопајску панораму“ и „Савиначке дане“.

            Ово удружење активно је учествовало у формирању Ловачког савеза Централне Србије а изузетно добру сарадњу остварује са Управом за шуме, Ловачким савезом Србије, Ловачком комором, Националном асоцијацијом за оружје Србије и локалном самоуправом.

ОБЕЛЕЖЕНО 120 ГОДИНА ЛОВСТВА ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА            За свој самопрегоран и одговоран рад на развоју лова и ловства у Рудничко таковском крају добитник је и највишег оипштинског признања Златне плакете „Таковски грм“.

           Побратимску сарадњу остварује са Ловачким удружењем „Јелен“ из Тутина, а ловачке секције Прањани са Младеновом, Горња Врбава са Маглићем и Горња Црнућа са Честином.

             Данас у богатом ловишту „Таково“ коме је припало и ловиште „Сувобор“ шета  око 1.600 срнеће дивљачи, стотинак свиња и по 4.000 зечева и фазана. Ту је и друга дивљач о којој стално воде бригу ловци овог Рудничко таковског краја.

                Тако је, захваљујући добрим ловцима, у историју ловства Србије, која обележава 120 година, од када је формиран Савез ловачких удружења у Краљевини Србији, уписан и Видовдан 1996. године, оснивањем овог удружења.

 

1. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 1 коло1. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 19.06.2016. године у Јежевици.

 

Резултате 1. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-1kolo/

РЕКОРДАН УЛОВ ДИВЉЕГ ВЕПРА

Дивљи вепар преко 200 кг     Да Ловачко удружење „Шумадија“, у свом ловишту „Лепеница“, има све више капиталне дивљачи, потврда је домаћинског рада и доброг газдовања. Недавни одстрел капиталног дивљег вепра, у атару Грошнице, потврдио је ову констатацију.

 

     Ловцу Горану Краговићу, ове јунске ноћи, заједно са месецом осмехнула се и срећа. Одстрелио је дивљег вепра који је са преко 200 килограма крстраио овим Грошничким ћувиком.

Дивљи вепар преко 200 кг

     По речима окупљених око овог вредног улова: Милосава Зимоњића, председника, Драгана Губеринића, секретара и Чекановића, члана УО, као и представника Стручне службе: Синише Недељковића, управника и Зорана Симовића, ловочувара, овакви улови више нису реткост у овом богатом шумадијском ловишту, кроз које данас радо пролазе и многи ловци туристи.

 

    Одстрели и друге високе дивљачи указују на вредне ловце „Шумадије“ који доминантно газдују овим пределима централне Србије.

                                                                                                   С. Маџаревић