Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС - Новости
Навигација
 
Ловачки ГЛАСНИК
Lovački GLASNIK broj 14-15
 
Рекламе
LOVAČKA KOMORA SRBIJE

LOVAČKI PORTAL SRBIJE

Lovačko udruženje >Šumadija< - Kragujevac

Lovačko udruženje >Kraljevo< - Kraljevo

Lovačko udruženje >Kruševac< - Kruševac

Lovačko udruženje >Beljanica< - Resavica

Lovačko udruženje >Vrhovi< - Sjenica

Lovačko udruženje >Dragačevo< - Guča

Lovačko udruženje >Paraćin< - Paraćin

Lovačko udruženje  "Vladan Milošević" - Knić

Lovačko udruženje "Karađorđe" - Topola

Lovačko udruženje "Bogiša Popović Giša"- Vlasotince

Magazin Predator

Zdravstveni turizam

Domen za Lovačka udruženja

INTERMAKER
 
Ловачки савез Централне Србије - ЛСЦС
Ловачки савез Централне Србије (ЛСЦС) основан је 29. априла 2011. године, на основу Закона о дивљачи и ловству, Закона о удружењима и Статута ЛСС, ради ефикаснијег спровођења делатности од општег интереса (газдовања у ловству). ЛСЦС окупља 38 ловачких удружења са око 20.500 ловаца. Газдује са 36 ловишта на укупној површини од око 1.200.000 ха, у којима обитава разноврсна, многобројна и атрактивна дивљач
5. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 5. коло5. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 21.08.2016. године у Крагујевцу.

 

Резултате 5. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-5kolo/

4. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 4. коло4. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 14.08.2016. године у Краљеву.

 

Резултате 4. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-4kolo/

ВОЛИЈЕРА И У ЧУМИЋУ

Волијера у Чумићу    Захваљујући доброј организацији и великом радном и материјалном потенцијалу за изградњу нових ловно-техничких и узгојних објеката у Ловачком удружењу „Шумадија“ у Крагујевцу, половином августа 2016. године, завршена је десета савремена волијера за прихват младих фазана у Чумићу, у Ловачкој секцији „Собовица“.

 

     Ова модерна волијера изграђена је по свим ловно-узгојним прописима, хранилицама и појилицама, у површини од шест ари, и у њу је унето 600 фазанчића, који ће касније бити пуштени у ловиште, нагласио је Милош Миленковић, председник Секције „Собовица“ поздрављајући госте.

 

   На пригодној свечаности, под шатором, који је тим поводом постављен, присутним гостима обратио се и председник ЛУ „Шумадија“ Милосав Зимоњић, које је поред осталог рекао, да садашња новоизграђена прихватилишта за младе фазане, могу примити преко 5.000 комада у једном турнусу, што представља изузетан ловно-узгојни потенцијал.

С. М.

ЛОВОЧУВАРИ ПРЕДУХИТРИЛИ ЛОВОКРАДИЦУ

ТополаПриликом редовне контроле ловишта „Каменица“, корисника Ловачког удружења „Карађорђе“ из Тополе од стране овлашћених службених лица за чување ловишта, ловочувара Николић Саше и Марковић Младена спречен је покушај незаконите радње ловокрађе односно одстрела дивљачи.

            Акцијом на терену дана 08.08.2016. године, око 20,35 часова у потезу КО. Гуришевци, Општина Топола, место звано „Величковци“, затечен је С.С. из Гуришеваца наоружан са ловачком пушком, која је у моменту контроле била напуњена са два ловачка патрона. Увидом у расположиву документацију коју поседује Корисник ловишта, затечено лице није члан Ловачког удружења „Карађорђе“ из Тополе, не поседује уредно издату важећу ловну карту за ловну годину 2016/17, нити поседује било какву дозволу за лов издату од стране корисника ловишта „Каменица“.

            У сарадњи са Полицијском станицом у Тополи, радници ПС Топола изашли су по пријави одмах на терен и од затеченога лица у ловишту одузели предмете која су намењена за вршење незаконите радње, ловачку пушку и патроне.

            Ловачко удружење је предузело све законске мере предвиђене Законом о ловству и дивљачи и Кривичнога законика Србије, односно поднет је захтев за покретање кривичне пријаве код Полицијске станице у Тополи.

            Сада је све на Држави и Судском правосуђу да донесу праве законске казнене мере, првенствено због заштите дивљачи, јер је дивљач национални ресурс.

ЛОВАЧКО ПОБРАТИМСТВО ПЛУЖИНА И КРАГУЈЕВЦА

Свечаност братимљења Крагујевца и Плужина     Дугогодишње пријатељство ловаца Крагујевца и Плужина, 4. августа, на Дан ове црногорске општине, оверено је трајним побратимством, потписивањем Повеље о братимљењу. Овај документ потписали су председници Спортско ловног и риболовног друштва „Бајо Пивљанин“ – Влатко Јоковић и председник Ловачког удружења „Шумадија“ из Крагујевца – Милосав Зимоњић.

Потписаном Повељом о братимљењу, ова два удружења трајно су се обавезали да ће развијати и чувати пријатељство ловаца али и становника градова Плужина и Крагујевца, и региона Пиве и Шумадије, на темељима заједништва народа Црне Горе и Србије, посебно на развоју лова и ловства, заштите природе и дивљачи, као и укупног биодиверзитета.

Овој свечаности поред стотинак ловаца и грађана Плужина, присуствовали су председник Ловачког савеза Црне Горе – Никола Марковић, председник општине Плужине – Мијушко Бајагић и секретар Ловачког савеза Централне Србије – Драган Губеринић. Свечаност братимљења Крагујевца и Плужина

Поздрављајући присутне госте, Горан Радовановић, председник Скупштине ЛУ „Шумадија“, је истакао, да је братимљење са ловцима Плужина још једна коцка у богатом мозаику побратимстава Шумадинаца, јер су ловци Крагујевца већ побратими са ловцима Фоче, Сенте, Сјенице, Решица и Параћина.

 

    Поводом потписивања Повеље о братимљењу, у Плужинама, Света Маџаревић, председник Удружења српско-румунског пријатељства „Ризница“, отворио је Трећу међународну сликарску колонију „Пива 2016“, уз учешће десет сликара из Србије, Румуније, Републике Српске и Црне Горе, на тему природе и одрживог развоја.

3. коло Шумадијске лиге 2016

Шумадијска лига 2016. 3. коло3. коло Шумадијске лиге 2016. одржано је дана 03.07.2016. године у Тополи.

 

Резултате 3. кола можете погледати на сајту ЛУ "Шумадија" на адреси:


http://www.lusumadija.rs/lovno-streljastvo/sumadijska-liga-2016-3kolo/

КРАГУЈЕВАЦ: АПЕЛ СА ЈУНСКЕ СЕДНИЦЕ УПРАВНОГ ОДБОРА

Седница Управног одбора ЛУ "Шумадија" Крагујевац     Мада је седница Управног одбора Ловачког удружења „Шумадија“, задњих јунских дана, по предложеном дневном реду требала да буде једна од лакших, ипак је показала сву озбиљност у ловству овог удружења и Србије.

 

Наиме, једно од кључних питања расправе био је апел управе овог Ловачког удружења, да се што пре, са свом озбиљношћу приђе решавању измене пратећих правилника Закона о оружју и муницији, јер је доста било обећања, спутавања и смиривања ситуације да ће све бити решено одређеним изменама ових правилника. На сву озбиљност овог проблема указују млади и стари ловци и траже да се одговорни у ловству Србије изјасне о овим питањима, шта и како даље? Зато је са овог састанка упућен хитан апел надлежним ловачким савезима и министарствима да се предузму адекватне мере или ће све ово бити дубље радикализовано, а што никоме није у интересу.

 

Ово Ловачко удружење, најстарије у земљи, које наредне године обележава 130 година постојања, и у овој години бележи успешан пут развоја и унапређења лова и ловства на овим шумадијским просторима. У ловиште „Лепеница“ биће испуштено 6.000 фазана, унето пет тона соли и дупло више зрнасте хране а граде се три нове најсавременије волијере за прихвaт младих фазанчића.

Адаптирају се и уређују ловачки домови, као што је случај у Десимировцу и Лужницама, а изграђено је и десетак топлих чека као и педесетак солишта, хранилишта и осматрачница.

 

Да се успешно и добро ради потврђују и овогодишњи одстрели високе ловне дивљачи, као што је капиталац дивљег вепра, од преко 200 килограма и одстрељених 80 срндаћа.